Οι μαθητές μου…

Οι μαθητές μου…

Συμμετείχα στο εργαστήρι της jazz αρμονίας για τρεις μήνες. Παρόλο που δεν παρακολούθησα τα μαθήματα απ' την αρχή της χρονιάς, ο Ανδρέας ήταν ιδιαίτερα βοηθητικός με την περίπτωση μου κανονίζοντας κάποια επιπλέον ταχύρυθμα μαθήματα προκειμένου να συμβαδίσω με την ομάδα. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ φιλική, το τμήμα ήταν ολιγομελές κι έτσι υπήρχε αρκετός χώρος για όλων των ειδών ερωτήσεις και διευκρινίσεις. Χάρη στην μεταδοτικότητα και το μεράκι του καθηγητή, κατάφερα να βάλω σε μία τάξη διασκορπισμένες γνώσεις γύρω απ' τη θεωρία της μουσικής και να προσεγγίσω σταθερά και με ενδιαφέρον τον άγνωστο για μένα κόσμο της jazz αρμονίας. Ανυπομονώ για τη συνέχεια!
Πολύ καλό και βοηθητικό κλίμα και ένας πολύ καλος προθάλαμος για την τζαζ μουσική.
Παρακολουθώ τα μαθήματα της τζαζ αρμονίας και των μουσικών συνόλων εδώ και 5 μήνες και έχω μόνο θετικά σχόλια να κάνω . Όλα εξηγούνται με απλό και κατανοητό τρόπο. Ο Ανδρέας είναι πολύ φιλικός και με πολύ μεταδοτικότητα . Προτείνω ανεπιφύλακτα τα μαθήματα σε όποιον θέλει να μάθει και να παίξει τζαζ μουσική.
Η παρακολούθηση του Εργαστηρίου Τζαζ Αυτοσχεδιασμού είναι μια θετική εμπειρία για κάποιον που ασχολείται ή ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τη τζαζ μουσική. Οι ασκήσεις που γίνονται στην αρχή του μαθήματος μου φάνηκαν ιδιαίτερα εποικοδομητικές και για μένα και για την αλληλεπίδραση ανάμεσα στα μέλη ενός μουσικού συνόλου- μαθήματος. Επίσης, ο τρόπος προσέγγισης της τζαζ αισθητικής από τον Ανδρέα Παπαγιαννακόπουλο με βοήθησε, με απλό και κατανοητό τρόπο, να ανακαλύψω πράγματα/ γνώσεις που δεν ήξερα και άλλα που είχα αμελήσει να ασχοληθώ εκτεταμένα, στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού, και ταυτόχρονα, ευχάριστου περιβάλλοντος ανάμεσα στον καθηγητή και τους συμμετέχοντες.
Συμμετέχω σε ένα από τα μουσικά σύνολα. Τα σύνολα με τον Αντρέα εκτός από τη χαρά του να μοιράζομαι τη μουσική με τα υπόλοιπα παιδιά, βοήθησαν πολύ και στη μουσική εξέλιξη μου σαν μονάδα. Ο Αντρέας είναι πραγματικός δάσκαλος και παρουσιάζει πολυ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις, αλλά και απλές συμβουλές που οι περισσότεροι όταν παίζουμε δεν σκεφτόμαστε! Εκτός από τα μαθήματα, το εργαστήρι διοργανώνει και jam nights και άρα περισσότερα παιξίματα και εμπειρία για όποιον την αναζητά. Επίσης το Playground είναι εξαιρετικός χώρος για το μάθημα. Σε όποιον θέλει να παίξει και να μοιραστεί τη τζαζ μουσική αξίζει να δοκιμάσετε!
To εργαστήριο jazz αυτοσχεδιασμού ξεκίνησε για μένα φέτος , και ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία . Ο Ανδρέας με βοήθησε να καταλάβω πως η μουσική είναι για τον καθένα ο εσωτερικός του κόσμος και ένας τρόπος στην ουσία να ανακαλύψεις τον εαυτό σου. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα κάποια ιδιαίτερη σχέση με την jazz , και μέσα σε ένα χρόνο περίπου (μέσα από το σύνολο ) καθώς και από τα μαθήματα με τον Αντρέα έμαθα τόσα πολλά , που σε καμία των περιπτώσεων δεν φανταζόμουν. Πιστεύω πως όποιος πραγματικά θέλει να προσεγγίσει την jazz μουσική το εργαστήρι είναι μια πηγή έμπνευσης και αλληλεπίδρασης ανθρώπων που απλά αγαπάνε την μουσική.
Το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος 2018 συμμετείχα σε ένα από τα Γκρουπ – μουσικά σύνολα που δημιούργησε ο Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος στο Playground, όπου παρακολουθώ και μαθήματα Tap Dancing. Ο Ανδρέας έχει βαθειά γνώση της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που κατευθύνει τις ερμηνεία των μουσικών που συμμετέχουν στο Γκρουπ. Αναφέρει – χωρίς να επιβάλει – λεπτομέρειες, σχόλια και διορθώσεις έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό, βάσει φυσικά και των δυνατοτήτων του εκάστοτε μουσικού. Βασικό στοιχείο της ανωτέρω διαδικασίας είναι ότι ο Ανδρέας, ως οργανωτής του Γκρουπ επιτρέπει στα μέλη του να εκφράζονται ελεύθερα. Όλα τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους για το πως θα ερμηνευτούν τα κομμάτια σε όλα τα επίπεδα (ρυθμικό, μελωδικό, intros – outros κ.α.), πράγμα πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της κριτικής ικανότητας των μουσικών ως αυτοτελείς οντότητες και ως μέλη του Γκρουπ. Το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης είναι πολύ καλό, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία: χιούμορ, σοβαρότητα, προσήλωση, συγκέντρωση και πολύς αυτοσχεδιασμός!
Παρακολουθώ το εργαστήρι jazz αυτοσχεδιασμού στην Αθηνα το τελευταιο χρονο και το μαθημα θεωριας/αρμονίας και του γκρουπ. Έναυσμα για να γίνω μέλος αυτής της όμορφης παρέας ηταν το workshop οπου πραγματοποιήθηκε το καλοκαιρι στο χορτο με υπεύθυνο τον Ανδρεα. Ετσι μετα απο αυτη την εμπειρία δεν το σκέφτηκα πολυ και ξεκίνησα αυτο το ομορφο ταξιδι. Το μαθημα θεωριας/αρμονιας σου δίνει τη δυνατότητα να θεσεις γερές βάσεις για να “ρίξεις” τους τοίχους που θα βρεις μπροστά σου δουλεύοντας μεθοδευμένα σε βασικα πραγματα μεχρι στα πιο απαιτητικά. Οσο για το μαθημα του γκρουπ σου δινει τη δυνατοτητα να βρεις τον ηχο σου να μάθεις να συνυπάρχεις μαζι με αλλους μουσικούς και να εξωτερικευσεις τη οποια μουσικη ανησυχια εχεις μεσω του ρεπερτορίου που δουλευεις.
Το εργαστήρι jazz αυτοσχεδιασμού μπορεί να είναι από μια πολύτιμη εμπειρία μεχρι και τρόπος ζωής για οποιονδήποτε αγαπά τη μουσική. Πολυ σημαντικός και καθοριστικός σε αυτό ο ρολος του Ανδρέα Παπαγιαννακόπουλου..εχει την ικανότητα να σου μαθαίνει διαδραστικά μην καταλαβαινοντας το μάθημα σαν μάθημα αλλά σαν ενα ακόμα επικοδομητικο jam session!!!
Ξεκίνησα το Εργαστήρι jazz Αυτοσχεδιασμού πριν 8 μήνες. Για το διάστημα αυτό ακολούθησα και το μάθημα της Jazz Αρμονίας. Και τα δυο μαθήματα πραγματοποιούνται από τον Ανδρέα Παπαγιαννακόπουλο. Η μελέτη μας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μελέτη jazz κομματιών και φρασεολογίας, αρμονική ανάλυση και αναγνώριση των λειτουργιών κάθε βαθμίδας, εξερεύνηση των διαφορετικών ειδών (hardbop, latin, modal, bebop, κ.α.) και αναφορά στον τρόπο αλληλεπίδρασης για το κάθε είδος. Σε δεύτερο στάδιο, προχωρήσαμε σε μελέτη αυτοσχεδιασμών και εκτέλεση κομματιών για να εφαρμόσουμε τα παραπάνω στοιχεία στην πράξη. Κάθε εβδομάδα αφιερώνεται χρόνος στον κάθε συμμετέχοντα να αναπτύξει και να βελτιώσει στοιχεία της ‘μουσικότητάς’ του μέσα στα πλαίσια της ομάδας, υπό την επίβλεψη -και ενίοτε συμμετοχή- του καθηγητή, ο οποίος εμπνέει τον καθένα μας να δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Οι γνώσεις και η μεταδοτικότητα του Ανδρέα δημιουργούν ένα πολύ φιλικό κλίμα στο μάθημα, που βοηθάει όλους μας να προχωράμε στην εξερεύνηση της jazz. Πέρα από τις θεωρητικές γνώσεις, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι μας δίνεται η ευκαιρία να παίξουμε live και να αποκτήσουμε πολύ ουσιαστικά εφόδια για την πορεία μας στη μουσική. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όλους τους μουσικούς κάθε επιπέδου.
Παιζω και εξακολουθω να μαθαινω τυμπανοκυμβαλα. Τον δασκαλο και μουσικο Ανδρεα Παπαγιαννακοπουλο, τον γνωρισα σε ενα Jazz Jam που οργανωνε μια φορα την εβδομαδα . Πηγα και εγω για να ακουσω αλλους μουσικους. Με δειλια και μεγαλο τρακ, πηγα για να παιξω κι εγω μαζι τους. Μου εκανε εντυπωση με ποση καλοσυνη και γενναιοδωρια μού “επετρεψε” να παιξω μαζι τους. Ο Ανδρεας ειναι ακριβως αυτο που θεωρω “καλος δασκαλος”. Ειναι γενναιοδωρος. Ειναι δικαιος. Μοιραζει απλοχερα τις γνωσεις του και τις εμπειριες του . Ειναι ειλικρινης, ειναι μεταδοτικος και κατανοητος. Επεξηγει το μαθημα, οσες φορες και αν χρειαστει. Ειναι ο πρωτος χρονος μαθηματων Θεωριας που με διδασκει. Με εχει βοηθησει παρα πολυ να καταλαβω το μαθημα “Θεωρια της Μουσικης”. Ξερει καλα, οτι ο καθε ανθρωπος κατανοει, μαθαινει και εμπεδωνει την γνωση, με διαφορετικο τροπο και σε διαφορετικο χρονο. Ειναι φιλικος και ταυτοχρονα αποπνεει τον σεβασμο που τού αρμοζει γιατι ειναι σωστος εκπαιδευτικος και εχει σπουδασει και εκεινος, με καταξιωμενους καθηγητες μουσικης. Συμμετεχω επισης και στο Τζαζ Συνολο και αυτο ειναι ενα εξαιρετικο μαθημα που διδασκει ο ιδιος. Καθε φορα που παιζω με τους συμπαικτες μου στο Τζαζ Συνολο, αισθανομαι την ικανοποιηση και την χαρα τού να παιζεις μουσικη με αλλους, σε πλαισια καθoρισμενα και ταυτοχρονα ελευθερα. Μ’αρεσει πολυ η καθοδηγηση του προς ολα τα μελη του συνολου, ολων των επιπεδων, ο καθενας και η καθεμια στο οργανο του/της. Ο Ανδρεας επαναλαμβανει τις πληροφοριες οσες φορες χρειαζομαι, καθως και τις οδηγιες και τις ενορχηστρωσεις των κομματιων. Του αρεσει η δουλεια του εκπαιδευτικου και αυτο φαινεται στον τροπο που διδασκει. Δειχνει να μην ενοχλειται με τις πολλες αποριες που εχω. Παιζω σαφως καλυτερα απ’οτι επαιζα πριν απο ενα χρονο, και βλεπω την εξελιξη μου, η οποια ειναι αργη αλλα σταθερη. Αυτο εχει να κανει με τον τροπο που μαθαινω εγω, διοτι διασπαται ευκολα η προσοχη μου. Ενα αλλο χαρακτηριστικο του Ανδρεα , ειναι οτι εμψυχωνει τους μαθητες του που εχουν ανασφαλειες σχετικες με την αποδοση τους. Επιπλεον δημιουργει μια ηρεμη και ζεν ατμοσφαιρα οταν μιλαει. Πιθανοτατα να εχει να κανει με την χροια και την τονικοτητα της φωνης του ! Ειμαι τυχερη που ανοιξε το παραρτημα του Εργαστηριου Τζαζ Αυτοσχεδιασμου στην Αθηνα και συστηνω ανεπιφυλακτα, το Εργαστηρι Τζαζ Αυτοσχεδιασμου ΚΑΙ το καλοκαιρινο Εργαστηρι Τζαζ που γινεται στο Χορτο Πηλιου και ειναι ιδεα και δημιουργημα του Ανδρεα , στο οποιο θα συμμετασχω για δευτερη φορα. Kudos to you, Andreas !
Δεν είμαι πολύ καιρό στο εργαστήρι, περίπου 4 μήνες, παρόλα αυτά αισθάνομαι ότι έμαθα αρκετά πράγματα μέσα σε αυτούς τους μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα ασχολήθηκα με φωνητικά και θεωρία με τον Ανδρέα Παπαγιαννακόπουλο, όπου, σε συνδυασμό με το κλασσικό τραγούδι που κάνω παράλληλα, είχα ορατή βελτίωση και στα δύο είδη. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας είναι η παρουσίαση που πραγματοποιούνταν στα πλαίσια του jam session στο transistor, πράγμα που αυξάνει το ενδιαφέρον και τα κίνητρα της συνέχισης των μαθημάτων jazz.
Through this letter i would like to ask your attention for Andreas Papagiannakopoulos,an excellent guitar player from Greece.In the past four years has studied jazz guitar at the HKU (Hogeschool van de Kunsten Utrecht)in the Netherlands,where he has finished his Bachelor exam in June 2010. Having been his main subject teacher in the past year ,i have come to know Andreas as a very pleasant student with a serious and tenacious attitude towards jazz guitar music.His study subject,contemporary jazz guitar trio performance,resulted in a final exam that showed a fresh and open approach to the music.As an instrumentalist Andreas is not limited to only one style,but he allows many influences(jazz,rock,film scores or whatever fits the bill)to be part of his musical experience.Andreas knows the instrument well,and we always had great lessons together discussing the methodical aspects of the guitar.As a person is very accesible and easy to approach.I’m certain that,apart from his capacities as a player,the last two qualities set him apart from many young colleagues and will make him a valuable asset to any music school.
Ο κ.Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος,υπηρέτησε στο μουσικό σχολείο Λάρισας το διδακτικό έτος 2011-2012.Τα αντικείμενα της διδασκαλίας ήταν η εκμάθηση της ηλεκτρικής κιθάρας και ο μουσικός αυτοσχεδιασμός.Επίσης,οργάνωσε και παρουσίασε μουσικό σύνολο με αντικείμενο τον αυτοσχεδιασμό. Ο Ανδρέας ήρθε στο σχολείο μας έχοντας κάνει εξαιρετικές σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου στο εξωτερικό με αντικείμενα την ηλεκτρική κιθάρα,με εξειδίκευση στον αυτοσχεδιασμό και στη διδασκαλία των αντικειμένων αυτών. Πρόκειται για ένα καθηγητή με εξαιρετικές δεξιότητες στη διδασκαλία και ιδιαίτερες ικανότητες στη μετάδοση της γνώσης και στη συνεργασία με τα παιδιά Το ισχυρό διδακτικό του όραμα παίρνει μορφή σε προσωπικό επίπεδο για κάθε μαθητή/τρια.Αυτό αποδείχτηκε όχι μόνο απο την επίδοση των μαθητών ξεχωριστά αλλά και απο το ομαδικό μάθημα του αυτοσχεδιασμού Διαθέτει χαρακτηριστικά ανθρώπου συνεπή και υπομονετικού,διακρίνεται για τα επικοινωνιακά του χαρίσματα και είναι αφοσιωμένςο στο διδακτικό του έργο. Για όλους τους λόγους προτείνω τον Ανδρέα ανεπιφύλακτα για οποιαδήποτε θέση διδακτικού σκοπού δημοσίου ή εκπαιδευτικού ιδρύματος
Παρακολουθώ τα μαθήματα εδώ και έναν χρόνο. Διδάσκομαι θεωρία και μουσικά σύνολα. Οι εντυπώσεις μου μέχρι τώρα είναι άριστες. Τα μαθήματα μου προσφέραν πολλές περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες από ότι πίστευα ότι θα κέρδιζα όταν πρώτοξεκινούσα έναν χρόνο πριν. Οι σχέσεις με τον καθηγητή μου ήταν εξαιρετικές και η επιρροή του τέτοια ώστε να αγαπήσω και να εκτιμήσω την Jazz μουσική ακόμη περισσότερο.
Κωνσταντίνος Γράβος, 52 ετών Κάνω μαθήματα τον τελευταίο χρόνο Διδάσκομαι Θεωρία και Μουσικά Σύνολα Στόχος των μαθημάτων είναι: Θεωρία της Τζαζ μουσικής Μελέτη ρεπερτορίου Αρμονική – Μελωδική Ανάλυση Ρυθμολογία Αυτοσχεδιασμός Πρακτική Εμπειρία μέσα από τα ομαδικά μαθήματα, Πρόβες και Παρουσιάσεις. Όλα τα παραπάνω, ανταποκρίνονται στον αρχικό μου στόχο. Η ατμόσφαιρα του μαθήματος, ατομικού και ομαδικού, είναι πάντα ευχάριστη και αποδοτική. Η σχέση με τον καθηγητή, κινείται στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού, εκτίμησης και κατανόησης. Η χρονιά αυτή, ήταν για μένα μιά χρονιά αυτογνωσίας και αυτοκριτικής, συνειδητοποιώντας το επίπεδο που βρίσκομαι, τις αδυναμίες και πόση πολλή δουλειά με περιμένει.
Ονομάζομαι Άντζελα Μπατίστα και παίζω κλασσικό βιολί.Ξεκίνησα στο εργαστήρι τζαζ αυτοσχεδιασμού τον Οκτώβριο του 2015.Από πάντα είχα την απορία πώς κάποιοι μουσικοι,χωρίς παρτιτούρες,παρά μόνο με την ένδειξη των συγχορδιών,μπορούν και παίζουν;;;….μιας κι εμείς,της κλασσικής μουσικής,χωρίς την παρτιτούρα δεν έχουμε τι να παίξουμε..!!!Άκουσα λοιπόν,από κάποιους συναδέλφους για το εργαστήρι και τον Αντρέα,οι οποίοι ήδη παρακολουθούσαν τα μαθήματα και αποφάσισα κι εγώ να μπω στην παρέα..Το μάθημα γίνεται κάθε 15 μέρες σε τρεις φάσεις:α)το ατομικό μάθημα,β)το ομαδικό και γ)το jam session.Στο ατομικό μάθημα μας δίνεται κάποιο κομμάτι,κάνουμε αρμονική ανάλυση και στην συνέχεια δοκιμάζουμε να παίξουμε το κομμάτι με τον δάσκαλο.Στο ομαδικό,εκτός από αρμονική ανάλυση κάνουμε ακουστικές και ρυθμικές ασκήσεις στο 1ο μισό του μαθήματος.Στο 2ο μισό παίζουμε όλοι μαζί τα κομμάτια και έχουμε την ευκαιρία να “επικοινωνήσουμε” μουσικά μεταξύ μας.Τέλος,στο jam session μας δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόσουμε ο,τι έχουμε μάθει στο μάθημα και παράλληλα να πειραματιστούμε ζωντανά,μπροστά σε κοινό!Θεωρώ εξ ίσου σημαντικές και τις τρεις φάσεις του μαθήματος με ιδιαίτερη σημασία την κάθε μία.Θά’θελα να τονίσω το πόσο καλά οργανωμένο είναι το μάθημα,από άποψη διεξαγωγής κι αυτό απορρέει από την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα του Αντρέα,ο οποίος είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικος και ευγενικός με μας…και πολύ υπομονετικός!!
Με λένε Άγγελο Μπουρδάκη, Συμμετέχω στο Jazz workshop-αυτοσχεδιασμού εδω και εναν χρόνο, είμαι 15 χρονών και παίζω πιάνο-πλήκτρα. Μαθαίνω αρκετά χρήσιμα πράγματα οπως κομάτια, θεώρια μουσικης και ρυθμούς. Επίσης διευρήνεται ο ορίζοντας μου για τον αυτοσχεδιασμό γενικώς και αυτο με βοηθά παρα πολυ στην μελέτη μου και στην πράξη οταν παίζω την συγκεκριμένη μουσική (Τζαζ και τα παρακλάδια της). Στοχος μου σε αυτο το εργαστήρι ειναι να μαθώ Τζαζ και να μάθω κατι καινουργιο για την μουσικη. Ευχαριστιέμαι παρα πολυ τα μαθήματα, που γινονται 2 φορες κάθε 2 εβδομάδες τα σαβ/κυριακα,ένα ομαδικό μάθημα το σάββατο και ενα ατομικό μαθημα που μπορουν να λυθουν και οι απορίες που μπορεί να εχει κανείς κατα την διάρκεια του ομαδικού, Ο δάσκαλος μου στο εργαστήρι ειναι ο Αντρέας Παπαγιαννακόπουλος, ενας φιλος που απο πριν εκανε μαθήματα με παροτρυνε να τον γνωρίσω και να ασχολιθώ με την Τζαζ, πρέπει να πώ πως μονο να τον ευχαριστήσω μπορω που μου έμαθε τοσα πραγματα. Χαίρομαι που ασχολούμαι με αυτην την μουσική που δυστυχώς στην χωρα μας δύσκολα εκιμάται και βρίσκεται. Θέλω να συνεχίσω να συμμετάσχω στο εργαστήρι για να δω τι άλλο μπορώ να μάθω.
Πόσο καιρο κάνω τα μαθήματα -1,5 χρόνο -Το αντικείμενο που διδάσκομαι(οργανο,θεωρία,μουσικά συνολα)- κιθαρα-θεωρια -συνολα -Στόχος των μαθημάτων και πόσο αυτά αυτά ανταποκρίνονται στον αρχικό μου στόχο- κατανοηση της μουσικης και βελτιωση στις δεξιότητες της κιθαρας. Τα μαθήματα ανταποκρινονται πληρως και με βοήθησαν να θέσω νεους στόχους που πριν ενα χρόνο δεν θα τολμούσα να σκεφτώ οτι μπορω να τους θέσω -η ατμόσφαιρα του μαθήματος- αισθάνεσαι άνετα -η σχέση με τον καθηγητή-αριστη με κατανοηση των αναγκών του μαθητή Το εργαστήρι jazz αυτοσχεδιασμού μου έδωσε την δυνατότητα τελικά να καταλάβω και να αναλύσω το τι παίζω και γιατί ακούγεται κάτι ωραίο . Με λίγα λόγια θα χρησιμοποιήσω μια φράση « Ήμουν τυφλός και είδα ». Ακόμη μου έδωσε την δυνατότητα να παίξω jazz μουσική με άλλα άτομα και φυσικά αυτό να οδηγήσει στην εξέλιξη μου ως μουσικό. Συστήνω ανεπιφύλαχτα την παρακολούθηση του εργαστηρίου.
Θοδωρής Μπαμπούλης,ετών 16 Εδώ και λίγο καιρό,ξεκίνησα κάποια μαθήματα κιθάρας και αρμονίας με τον κ.Παπαγιαννακόπουλο. Αυτή η σειρά μαθημάτων μ’ έχει βοηθήσει τόσο στην τεχνική, όσο στην αρμονία,το dictee και εχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω την μουσική σαν έννοια. Ξεκίνησα τα μαθήματα αυτά πριν δυο μήνες. Έκτοτε,έκανα επτά(7) μαθήματα jazz κιθάρας-αρμονίας όπου αναλύσαμε jazz standards στην (αρμονική) δομή τους, χρησιμοποιώντας τα παράλληλα και για την εφαρμογή τεχνικών,σημαντικό μέρος επίσης του μαθήματος. Φυσικά,ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίον περιστρέφονται-και στον οποίο αποσκοπούν- είναι ο ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Τα μαθήματα βοηθούν τον μαθητή να έρθει πιο κοντά στην αυτοσχεδιαστική μουσική, και ειδικότερα στη jazz,μουσική στην οποία τα μαθήματα επικεντρώνονται. Κρίνοντας από τον εαυτό μου, και αν μπορώ να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα,η αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζω αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον είδος,τη jazz ως ακροατής αλλά και ως μουσικός είναι παραπάνω από αισθητή. Μέσα από αυτά τα μαθήματα διευρύνονται και ενισχύονται οι μουσικές αναζητήσεις του μαθητή εξετάζοντας (ενδελεχώς) κομμάτια με μεγάλο ενδιαφέρον. Ηλεκτρική κιθάρα,κατεύθυνση jazz.
Με τη βοήθεια του Ανδρέα ελπίζω πως κατάφερα να εξελίξω όχι μόνο το παίξιμό μου στην κιθάρα αλλά κ τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι κάθε μουσικό κομμάτι που ακούω ή παίζω. Τα μαθήματα είναι πολύ άμεσα και διαδραστικά και πιστεύω μπορεί να τα προσαρμόζει άνετα στις ανάγκες του κάθε μαθητή. Αλέξανδρος Γίτσης
My name is Carolina Vergara and I’m a student of Mr. Andreas Papagiannakopoulos for a year now. He’s my fourth teacher in the ten years I’ve been playing the guitar. My goal is to study Jazz Performance abroad so our lessons are moving towards that direction. Our one and a half hour weekly lessons include guitar technique (scales, arpeggio, chords, articulation etc.), rhythmical development, Jazz repertoire, Jazz vocabulary (transcription, chord melody etc.) and Jazz harmony. The teaching of Mr. Papagiannakopoulos is versatile and methodical. He allows me to express my aims on the guitar and we work together to achieve them. Also, even though our main goal is Jazz, he’s quite adept on other music genres too such as Classical, Rock, Latin and Funk which make our lessons even more exciting and integrated. The character of Mr. Papagiannakopoulos is kind and professional. He challenges his students but he doesn’t push them. He’s not reluctant to express praise over his students’ success. Last but not least, he’s humble and low-key despite his talent and personal achievements. Carolina Vegara, μαθήματα κιθάρας.